Begrepp och förkortningar

Återkommande begrepp inom fototävlingar:


  • Påsiktsbild: En framkallad/utskriven bild på papper. Rent generellt krävs någon form av montering, vilket också skyddar din bild. Vanligt är en passepartout eller montering på kapaskiva. Läs närmare i respektive tävling vad som gäller för påsiktsbilderna där. I BFK:s klubbtävlingar gäller 30x40 cm inkl. eventuell passepartout









  • Digital bild: Vanligt format för digitala bilder är max 1920 pixlar och max 1080 pixlar hög. Den behöver inte vara exakt 1920 x 1080 men bilden ska rymmas inom detta format. En jury betraktar den digitala bilden på en skärm 16:9 = 1920 x 1080









  • Kollektion: En samling bilder som på något sätt hör ihop – exempelvis genom motiv, färg eller känsla. Betraktaren ska känna att det finns en logik i att bilderna presenteras tillsammans, det finns en tydlig röd tråd. Varje enskild bild ska tillföra något nytt till kollektionen och helheten ska bli större än varje bild för sig. Tas en bild bort går helheten förlorad.
  • Drönarbild: När en drönarfotograferad bild kräver spridningstillstånd från Lantmäteriet ska detta tillstånd vid anmodan kunna visa upp.
  • Placering: Innebär att din bild/kollektion belönas i en tävling                                                                               (Guld, Silver, Brons, Diplom och / eller att den har blivit antagen för visning i utställning. 
  • Accept: Samma innebörd som att bilden har blivit antagen för visning, se punkten ovan.



  • Utmärkelse /Distinction: Genom placeringar i Riksfotoutställningen (RIFO), Nordiska Mästerskapen eller Internationella tävlingar kan du samla poäng för att senare kunna erhålla en så kallad "Utmärkelse" från Riksförbundet eller en Distinction från Nordiska Förbundet eller annat Internationellt förbund, tex FIAP. Utmärkelser / Distinctions är personliga titlar som används vid anmälan till kommande tävlingar. Detta kan även ge dig möjligheten att presentera dig själv och publicera ett utval dina bilder på respektive förbunds Hemsida. Se exempel på Nordiska Förbundets sida för Honnored Members här: https://www.nordic.photo/honoured-members/
  • Curcuit: En internationellt tävling med flera klasser där insända bidrag bedöms och belönas av flera av varandra oberoende jurys. Till exempel kan en insänd bild få en medalj av en jury, ett diplom av en annan jury men ingenting alls av en tredje jury. 

  • Patronge:  De internationella förbund som givit godkännande till och står bakom en internationell tävling. Ofta är det flera förbund i samma tävling och då innebär det också att det delas ut medaljer från vart och ett av de förbund som givit sitt ”Patronage” till den aktuella tävlingen.

  • Ribbons: En särskild eller extra utmärkelse (ej medalj, Diplom eller Accept) till en deltagande fotograf i en internationell tävling. Det kan till exempel. vara till den fotograf som lyckats allra bäst sammanlagt. Det kan också delas ut särskilda ”Ribbons” till någon som tagit den bästa landskapsbilden i en öppen färg eller eller svartvit klass, odyl. Framgår i inbjudan till den aktuella tävlingen om det kommer att delas ut Ribbons i något särskilt syfte.

OBS i BFK:s interna tävlingar placeras bilderna på plats 1-6, alla andra placeras på plats 7 

Några vanligt förekommande förkortningar

VSF = Västsvenska Fotodistriktet. Förkortningen används ibland även när man syftar på den årliga tävlingen Västsvenska Foto Expon


Storfoto = En årlig fototävling och träff med våra fem Fotoklubbar i Småland, Bankeryds Fotoklubb, Huskvarna Fotoklubb, Värnamo Fotoklubb, Skillingaryds Fotoklubb och Nexans Fotoklubb. Ansvaret för arrangera både tävling och träff med redovisning cirkulerar mellan dessa fem klubbar. Storfoto startades 1972 av Värnamo Fotoklubb och bestod då av tio klubbar i södra Småland. Sedan dess har många fotoklubbar upphört och Storfoto omfattar i dag därför hela Småland. Bankeryds Fotoklubb har varit med sedan 1990-talet och arrangerade Storfoto första gången 1996. 


RSF= Riksförbundet Svensk Fotografi


RIFO = Den årligt återkommande tävlingen Riks Foto Utställningen, används ibland även lite slarvigt även när man egentligen syftar på RSF (Riksförbundet Svensk Fotografi).

Ha kontroll på dina bilder som du tävlar med: 

  • Unika bildtitlar:  Ge din bild en unik titel. Du ska inte återvända titlar till andra bilder även om de har ett liknande motiv. Har du en gång använt t.e.x "Träddunge" så får du hitta på en ny titel till nästa bild och kalla den för t.ex. "Björkdunge". Du får inte byta namn på en bild för att skicka in i samma eller i en annan tävling. Den titel du en gång givit en bild ska fortsätta att följa den bilden i alla tävlingar. OBS när det gäller Internationella tävlingar ska du använda engelska titlar. Titlar som innehåller Å, Ä, Ö fungerar inte alls i dessa sammanhang.  
  • Kan jag tävla med samma bild flera gånger?                                                                         






 

    • En bild som har placerat sig i en tävling får normalt inte skickas in till samma tävling på nytt
    • En bild som har placerat sig på en klubbtävling kan däremot skickas in till annan tävling på en högre nivå. Men tvärtom kan du inte lämna in en bild till t.ex. Västsvenska FotoExpon som tidigare har varit belönad i Riksfotoutställningen. 
    • Om du avser att tävla i Nordiska Fotomästerskapen eller i andra Internationella tävlingar råder vi dig till att först prata med någon i klubben som har erfarenheter från denna typ av tävlingar.
  • "Snarlik bild": Bild, som belönats vid tidigare upplaga av samma tävling får inte delta igen. Gäller även snarlik bild. Om en tävling har flera sektioner tex digitala bilder och påsiktsbilder så kan du inte skicka in samma eller en snarlik bild i olika sektioner. Ej heller använda en bild eller snarlik bild från en kollektion till en sektion med enstaka bilder 
  • Statistik på dina bilder: För register på vilka bilder du har tävlat med och vilka tävlingar de har placerat sig i. Om du längre fram har för avsikt att söka en utmärkelse / distinction så måste du noggrant kunna redovisa dina resultat. Det är inte ovanligt att man först tävlar i olika tävlingar och först några år senare kommer på att man är kvalificerad för en utmärkelse hos tex Riksförbundet. Det blir då en stor utmaning att i efterhand återskapa sitt sammanlagda resultat om man inte har fört statistik redan från början. 

AI - teknik

I alla tävlingar arrangerade av klubbar, distrikt inom ramen för Riksförbundet Svensk Fotografi så är det inte tillåtet att tävla med bilder framställda med hjälp av Artificiell Intelligens (AI)


Med bild menas en bild av fotografiskt ursprung (avbildning på ljuskänsligt medium) med dig själv som upphovsperson. All form av bildbehandling är tillåten så länge den inte adderar fotografiska element som inte är skapade av dig själv. Bilder och bildelement genererade med AI är alltså inte tillåtna. 


Internetstiftelsen har en bra sida med information om vad AI teknik är för något. Vill du lära dig mer läs gärna vidare på den här sidan: https://internetkunskap.se/artiklar/grundkurs-i-ai/vad-ar-ai-for-nagot/