Digitalt Svartvitt 

Mars 2023


Jury: Tyringe FK. Motto: Fritt

1:a

Leif Arvidsson
"Den gamla smedjan"

Härlig komposition med en vinkel. Linjerna i gräset lyfter upp bilden på högersidan. Vissa tycker bilen stör bilden, andra tycker tvärtom, att gammalt möter nytt. Hade varit trevligt om det fanns lite täckning i taket där det är utbränt. 


2:a

Stefan Beckman
"Vem är du"

En fin ögonblicksbild. Skärpan sitter på rätt ställe. Fin ögonkontakt. Katten och barnet bilder en bra triangel. Det här är en fin bild mellan ett barn och en katt.


3:a

Margareta Unemyr
"100-åringen"

Riktigt skarp bild. Ljuset är fint. Det är något häftigt över bilden. Ett spännande möte med en annan generation och kultur.


Maj 2023


Jury: Kalmar FK    Motto: Ljuslek

1:a

Göran Unemyr

”Solen leker med sina strålar”


Less is more är ett känt uttryck, och när det kommer till ljusleken i denna bild är det dit tanken snabbt för en. En ensam ljuskälla, vars strålar får leka över mannens rynkor, senor, ådror och hår. Över stråhatten, och den rustika väggen. Samtidigt som ljuset leker med sina strålar, så målar det fram en karaktär i bilden, som fångats väldigt väl.  

 

+ Tydligt motiv 

+ Väl komponerat 

+ Användning av ljuset.


2:a

Anders Lundgren

”Kör så det ryker”


Här hittar vi en bild som lyckats tämja det lekande scen-ljuset, och fångat det i ögonblicket då det lyfter fram den fart, rock n' roll och lekfullhet som försiggår på scen på ett fantastiskt sätt. Det finns en tydlig rörelse och riktning i kompositionen. Den får en att vilja höra musiken som gitarristen svänger runt till.                                                      


+ Tydligt motiv 

+ Väl komponerat.

+ Användning av ljuset      


-- Hade gärna sett att fötterna inte kapats, men antar att scenkanten går där den går. 

3:a

Margareta Unemyr

Orosmoln i ljuset”


Ljuset leker med, runt, och igenom molnen och skapar en dramatisk bakgrund till siluetten. I många fall är ofta siluetten motivet. Men här känns det som att siluetten ger en miljöbeskrivning, och låter ljusskådespelet vara motivet.  


+ Väl komponerat  

+ Användning av ljuset.


September  2023


Jury: Åtvidabergs FK  Motto: Lodrätt/vertikalt

1:a

Margareta Unemyr
"Nyfiken"

En kanonbild, klar vinnare. Vackert porträtt som väcker frågor. Ser drömmande ut. Där finns den hårda vertikala linjen som beskär kvinnans ansikte men samtidigt hattens rundning som ramar in och lyfter fram. Vertikalerna skär precis där de ska. Välkomponerad. Vid en fördjupad granskning är det något som ser konstigt ut, till exempel handen och gallret. Är det ett montage? Detta är inget som syns om man inte förstorar hårt och vi har inte tagit hänsyn till det.


2:a

Göran Unemyr
"Hår o skägg"

Oväntat motiv som följer temat. En bild som fastnar på grund av sin originalitet i tolkning av begreppet vertikal. Även de två tänderna upplevs som vertikala. Knivskarpt tecknat porträtt, fint ljussatt som samtidigt känns mjukt och avskalat. Fin gråskala. Fint porträtt, saknas lite av håret upptill. Upplevs kanske lite obalans i placeringen pga. svärtan till vänster?


3:a

Ulrica Carlson
"Fuck cancer"

Det finns hela tiden något nytt att hitta i den här bilden. Speglingarna tillför. Tydligt motto. Bild i flera dimensioner. Estetiskt tilltalande, stramt formspråk. Vertikalen dominerar och skapar höjdkänsla. Pricken över i:et är det uppåt pekande fingret som fotografen observerat och placerat på exakt rätt ställe i bilden.